Pages Menu
Categories Menu

Întâlnire a specialiștilor în domeniul turismului şi a culturii transfrontaliere organizată la Zamora şi Miranda do Douro în cadrul proiectului EPICAH – Effectiveness of Policy Instruments for Cross – Border Advancement in HeritageEPICAH_EU_FLAG

Axa Atlantică a Nord-Vestului Peninsular şi Asociaţia Iberică a municipalităţilor din valea râului Duero din Spania au organizat în perioada 16-18 Aprilie 2018 cea de-a treia întâlnire a experților în cultură transfrontalieră din cadrul proiectului EPICAH Effectiveness of Policy Instruments for Cross – Border Advancement in Heritage. De asemenea, tot în această perioadă a fost organizată și cea de a patra întâlnire a grupului de coordonare al proiectului format din managerii de proiect din partea fiecărui partener. Cu ocazia acestor întâlniri au fost dezbătute și clarificate aspecte privind managementul proiectului și principalele activități ale acestuia. S-a prezentat raportul experţilor despre ” Cum este sporit efectul de frontieră în protecția și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural transfrontalier din Europa” respectiv recomandările a fi trimise pentru Comisia Europeană.

 

IMAG0336

La întâlnire au participat specialiști în domeniul culturii transfrontaliere precum și manageri de proiect reprezentând toți cei 9 parteneri: Axa Atlantică a Nord-Vestului Peninsular din Braga -Portugalia având calitatea de partener lider cu rol de coordonare, Axa Atlantică a Nord-Vestului Peninsular din Vigo şi Asociaţia Iberică a municipalităţilor din valea râului Duero din Spania, Agenţia de Dezvoltare a văii Elsa din Empoli-Italia, Asociaţia non-profit a Regiunii viticole Tokaj -Ungaria, Fondul Regional de Dezvoltare a Macedoniei de Vest din Kozani-Grecia, Centrul de cooperare transfrontalieră a lacului Peipsi din Tartu-Estonia, Agenţia Regională de Dezvoltare a Regiunii Pilsen-Cehia, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Județul Satu Mare.  Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Județul Satu Mare a fost reprezentată la această întâlnire de către  Dancu Paul – având funcția de asistent coordonator în cadrul proiectului , respectiv de Daniela Culic , director executiv al Camerei de Comerţ şi Industrie Satu Mare  – în calitate de membru în grupul local de sprijin, care a participat şi la şedinţa experţilor.

În 17 aprilie au avut loc la Zamora 2 sesiuni paralele al experților și comitetului de coordonare care au fuzionat, la sfârșitul dimineții, în cadrul reuniunii comune a experților / partenerilor pentru a se ocupa de studiul comun al UE. După-amiaza s-a efectuat vizita de studiu la Zamora, axată pe bunele practici privind valorificarea patrimoniului cultural.

În 17 aprilie au avut loc la Zamora al doilea  seminar tematic interregional al EPICAH:” Acțiuni strategice privind politici durabile și inteligente pentru îmbunătățirea gestionării patrimoniului natural și cultural transfrontalier”. Primul panou al seminarului a fost axat pe turismul cultural / de patrimoniu, cu prezentări despre Fundația Santa María la Real și Calea Santiago. Cel de-al doilea panou despre Turismul Natural și al Vinului a prezentat Ruta del Vino Toro, Sacred River Duero (Ribeira Sacra) și turismul termal Eurocity Chaves-Verín. Al treilea panou a prezentat trecutul, prezentul și viitorul cooperării transfrontaliere în cadrul programului transfrontalier POCTEP ES-PT. Seminarul a fost urmat de o vizită de studiu în Miranda do Douro-Portugalia, axată pe bunele practici privind valorificarea patrimoniului cultural și natural. După vizita de studiu a avut loc a doua parte a întâlnirii experților, cu dezbateri și concluzii principale despre vizita de studiu și seminarul tematic.

Proiectul EPICAH își propune să îmbunătățească instrumentele de politică privind protecția transfrontalieră a patrimoniului natural și cultural, și dezvoltarea, prin schimbul de experiență și de bune practici între parteneri cu o vastă experienţă în dezvoltarea de strategii, de proiecte și acțiuni în acest domeniu pe baza proceselor de cooperare transfrontalieră. Prin intermediul acestui  proiect, factorii de decizie responsabili de protejarea și promovarea patrimoniul natural și cultural din Județul Satu Mare vor avea posibilitatea de a participa la schimburi de experiență în domeniul conservări, protejării, promovării și dezvoltării patrimoniului natural și cultural dar și de a învăța noi metode de abordare a procesului de gestionare mai eficientă a patrimoniului natural și cultural transfrontalier. Proiectul este finanțat prin Programul Interreg Europe și are un buget total de 1.707.360 EUR din care 1.451.256 EUR din Fondul European de Dezvoltare Regională și are o perioadă de implementare de 5 ani.

IMAG0298  IMAG0293  20180417_112753