Pages Menu
Categories Menu

Întâlnire a specialiștilor în domeniul culturii transfrontaliere organizată la Satu Mare în cadrul proiectului EPICAH – Effectiveness of Policy Instruments for Cross – Border Advancement in HeritageEPICAH_EU_FLAG

 

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Judeţul Satu Mare a organizat în perioada 24-25 Septembrie 2019 a opta întâlnire a experților în cultură transfrontalieră din cadrul proiectului EPICAH Effectiveness of Policy Instruments for Cross – Border Advancement in Heritage. De asemenea, tot în această perioadă a fost organizată și cea de a noua întâlnire a grupului de coordonare al proiectului format din managerii de proiect din partea fiecărui partener. Cu ocazia acestor întâlniri au fost dezbătute și clarificate aspecte privind managementul proiectului și principalele activități ale acestuia. S-au prezentat detaliile forumului interparlamentar ce va avea loc în noiembrie la Bruxelles, unde se vor disemina rezultatele proiectului, făcându-se propuneri pentru Comisia Europeană privind îmbunătăţirea politicii comune europene în domeniul turismului şi patrimoniului transfrontalier. În cadrul şedinţei grupului experţilor s-au analizat proiectele de planuri de acţiune ale partenerilor de proiect, făcându-se recomandări de imbunătăţire ale acestora. În cadrul conferinţei de presă ţinute de Xoan Vazquez Mao, preşedintele partenerului-lider, Pataki Csaba preşedintele partenerului-gazdă din Satu Mare, respectiv Nicoleta Laşan, directorul executiv al Asociaţiei, s-au prezentat obiectivele proiectului, rezultatele activităţii din perioada de implementare dar şi scopul forumului interparlamentar organizat în cadrul proiectului la Bruxelles. În după-masa zilei de 24 septembrie a avut loc seminarul tematic unde au fost prezentate proiectele implementate de succes româno-maghiare in domeniul patrimoniului cultural, natural şi turistic, respectiv rezultatele programelor transfrontaliere Ungaria-România şi Interreg V A România-Ungaria. Seminarul a fost urmat de o vizită de studiu la Medieşu-Aurit, unde s-au prezentat două proiecte de succes implementate.

În 25 septembrie a avut loc vizita de studiu la castelul Károlyi din Carei, unde s-au prezentat trei proiecte de succes implementate. Vizita a continuat la biserica şi locul de pelerinaj din Máriapócs, care face parte din „Drumul bisericilor medievale”, creat şi finanţat în cadrul unor programe de cooperare transfrontalieră. În cadrul aceluiaşi proiect de succes s-au vizitat în după-masa zilei bisericile medievale de la  Acâş şi Beltiug.

La întâlnire au participat specialiști în domeniul culturii transfrontaliere precum și manageri de proiect reprezentând toți cei 9 parteneri: Axa Atlantică a Nord-Vestului Peninsular din Braga -Portugalia având calitatea de partener lider cu rol de coordonare, Axa Atlantică a Nord-Vestului Peninsular din Vigo şi Asociaţia Iberică a municipalităţilor din valea râului Duero din Spania, Agenţia de Dezvoltare a văii Elsa din Empoli-Italia, Asociaţia non-profit a Regiunii viticole Tokaj -Ungaria, Fondul Regional de Dezvoltare a Macedoniei de Vest din Kozani-Grecia, Centrul de cooperare transfrontalieră a lacului Peipsi din Tartu-Estonia, Agenţia Regională de Dezvoltare a Regiunii Pilsen-Cehia, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Județul Satu Mare.

Proiectul EPICAH își propune să îmbunătățească instrumentele de politică privind protecția transfrontalieră a patrimoniului natural și cultural, și dezvoltarea, prin schimbul de experiență și de bune practici între parteneri cu o vastă experienţă în dezvoltarea de strategii, de proiecte și acțiuni în acest domeniu pe baza proceselor de cooperare transfrontalieră. Prin intermediul acestui  proiect, factorii de decizie responsabili de protejarea și promovarea patrimoniul natural și cultural din Județul Satu Mare au avut posibilitatea de a participa la schimburi de experiență în domeniul conservări, protejării, promovării și dezvoltării patrimoniului natural și cultural dar și de a învăța noi metode de abordare a procesului de gestionare mai eficientă a patrimoniului natural și cultural transfrontalier. Proiectul este finanțat prin Programul Interreg Europe și are un buget total de 1.707.360 EUR din care 1.451.256 EUR din Fondul European de Dezvoltare Regională și are o perioadă de implementare de 5 ani.

epicah carei IMG-20190927-WA0015