Pages Menu
Categories Menu

Az EPICAH projekt jó gyakorlatként említve az Interreg Europe program fenntartható turisztikai stratégiájábaninterreg

Az Interreg Europe Learning Platformon megjelent a Fenntartható turizmus: stratégiák a túlzott turizmus ellensúlyozására című dokumentum. A túlzott turizmus (vagy az úti célok túlzsúfoltsága) pusztító hatással volt a világ számos népszerű üdülőhelyének természeti és kulturális örökségére. Európában a káros hatások különösen nyilvánvalóak a sérülékeny világörökségi helyszíneken, a nagyvárosi területeken, valamint a part menti vagy hegyvidéki területeken. A Covid-19 járvány kitörésével ez a tendencia most hirtelen megfordult. A turisztikai ágazatot rendkívül súlyosan sújtották, mivel a nemzetközi utazások korlátozása az elmúlt hónapokban a turisztikai gazdaság legalább 45 és 70% közötti csökkenését okozta az OECD szerint. A jelen szakdokumentum arra törekszik, hogy néhány megoldást kínáljon az idegenforgalmi szektor jelenlegi kihívásaira.

Ez a dokumentum bemutatja, hogy a fenntartható turizmus hogyan hoz hozzáadott értéket a régiók hosszú távú társadalmi-gazdasági fejlődéséhez, és hogyan segít megbirkózni a folyamatban lévő Covid-19 válsággal. A dokumentum példaként említi mint bevált gyakorlatot az EPICAH projektet, amely a határ menti területek fenntarthatóan kezelt turisztikai vonzási tényezőjét kívánja kiaknázni, és kivételesen szemlélteti a különböző határokon átnyúló sikeres gyakorlatokat az EU különböző régióiban. A dokumentum megemlíti a Carpathian Culinary Heritage NetworkKárpáti Kulináris Örökség Hálózat projektet, amelyet az EPICAH projekt keretében azonosítottak és a Szatmár Megyei Közösségi Fejlesztési Társulás felterjesztésére elfogadtak az Interreg Europe Program Tanulási Platformján.

A Szatmár Megyei Közösségi Fejlesztési Társulás egyike a projektben részt vevő 9 partnernek akik között a következő szervezetek találhatóak: Eixo Atlántico do Noroeste Peninsular a portugáliai Bragaból – mint vezető koordináló szerepet betöltő partner, a vigoi Eixo Atlantico del Noroeste Peninsular és az Asociación Ibérica de Municipios Ribereños del Duero Spanyolországból, az Agenzia per lo Sviluppo Empolese Valdelsa Spa az olaszországi Empoliból, a magyarországi Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft., Regional Development Fund / Region of Western Macedonia a görögországi Kozaniból, Peipsi Koostöö Keskus az észtországi Tartuból,  Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje, o. p. s. a csehországi Pilzenből.

A Sustainable Tourism: Strategies to counteract overtourism- Fenntartható turizmus: stratégiák a túlzott turizmus ellensúlyozására című dokumentum teljes terjedelmében ezen az oldalon olvasható: https://www.interregeurope.eu/eure/news/news-article/11016/new-policy-brief-on-sustainable-tourism /

Fotó: Habarics Zsolt – Lunaforrás