Pages Menu
Categories Menu

Proiectul EPICAH menţionat ca bună practică în cadrul strategiei de turism sustenabil a Programului Interreg Europeinterreg

Pe Platforma de învățare a Programului Interreg Europe  s-a publicat documentul intitulat Sustainable Tourism: Strategies to counteract overtourism– Turism durabil: strategii pentru a contracara turismul excesiv. Turismul excesiv/în masă (sau supraaglomerarea destinațiilor) a avut un impact devastator asupra patrimoniului natural și cultural al multor locuri populare de vacanță din întreaga lume. În Europa, efectele adverse sunt deosebit de evidente în cele mai vulnerabile situri de patrimoniu mondial, zone metropolitane, precum și zone de coastă sau de munte. Datorită izbucnirii epidemiei Covid-19, această tendință s-a inversat brusc. Industria turismului a fost extrem de puternic afectată, deoarece restricțiile aplicate călătoriilor internaționale au cauzat un declin al economiei turismului cu cel puțin între 45 și 70% în ultimele luni, potrivit OECD. Prezentul document politic aspiră să ofere câteva soluții la provocările actuale din sectorul turistic.

Acest document ilustrează modul în care turismul durabil aduce o valoare adăugată dezvoltării socio-economice pe termen lung a regiunilor și modul în care le ajută să facă față crizei Covid-19. În cadrul documentului este dat ca exemplu de bună practică proiectul EPICAH, care urmărește să exploateze factorul de atracție turistică a zonelor de frontieră gestionate în mod durabil, fiind în special ilustrativ în privinţa practicilor transfrontaliere de succes în diferite regiuni ale UE. Este menţionat în document și proiectul Carpathian Culinary Heritage Network identificat şi inclus în cadrul proiectului EPICAH pe Platforma de învățare a Programului Interreg Europe la iniţiativa Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Județul Satu Mare.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Județul Satu Mare este unul dintre cei 9 parteneri ai proiectului, alături de următoarele organizații: Axa Atlantică a Nord-Vestului Peninsular din Braga -Portugalia având calitatea de partener lider cu rol de coordonare, Axa Atlantică a Nord-vestului Peninsular din Vigo şi Asociaţia Iberică a municipalităţilor din valea râului Duero din Spania, Agenţia de Dezvoltare a văii Elsa din Empoli-Italia, Asociaţia non-profit a Regiunii viticole Tokaj -Ungaria, Fondul Regional de Dezvoltare a Macedoniei de Vest din Kozani-Grecia,Centrul de cooperare transfrontalieră a lacului Peipsi din Tartu-Estonia,  Agenţia Reginală de Dezvoltare a Regiunii Pilsen-Cehia.

Documentul  Sustainable Tourism: Strategies to counteract overtourism poate fi citit integral accesând pagina: https://www.interregeurope.eu/eure/news/news-article/11016/new-policy-brief-on-sustainable-tourism/

Photo: Habarics Zsolt- Luna Șes