A Szatmár Megyei Közösségi Fejlesztési Társulás sikeresen megvalósította a “Partnerkapcsolat egy zöldebb jövőért!” projektet

  A Szatmár Megyei Közösségi Fejlesztési Társulás mint főpályázó, a norvégiai International Development Norway Research partnerével sikeresen megvalósította a “Partnerkapcsolat egy zöldebb jövőért!” projektet. A projekt lehetőséget biztosított arra, hogy Románia és Norvégia között kétoldalú kapcsolat jöhessen létre és kiaknázhassák azokat az együttműködési lehetőségeket, amelyek révén kidolgozhatóak a városok és a régiók energetikai hatékonysági stratégiái.

  Jelen pályázat fő tevékenysége a norvégiai partnernél tett látogatás volt, melynek központi eleme a tapasztalatcsere a régiók és települések energiahatékonysági stratégiája, az energiahatékonyság terén a legjobbnak minősített gyakorlatok népszerűsítése, a jövőben megvalósítható közös projektötletek kidolgozása és lehetséges partnerkapcsolatok kiépítése. A tapasztalatcserében Adrian Ștef, a Szatmár Megyei Közösségi Fejlesztési Társulás elnöke  valamint Nicoleta Lașan, ügyvezető igazgató vettek részt.

  A tapasztalatcsere keretében sor került helyszíni látogatásokra és esettanulmányok bemutatására, továbbá szó esett  az önkormányzatok, a régiók és az egyéni vállalkozók hozzájárulásáról az energiahatékonyság növelése érdekében, a hulladékmennyiségek és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről. Ebben a tekintetben a látogatott objektumok között szerepelt egy fűrészüzem, amely kifejlesztett egy rendszert, amivel a termelésből keletkezett hulladékokból származó távhőszolgáltatás az ipari terület közelében levő  vállalkozókhoz van továbbítva, egy üzleti inkubátor, és a legnagyobb háztartási hulladék alapú biogáz üzem Norvégiából. A norvégiai Sør-Trøndelag Regionális Tanács képviselőivel számos  találkozóra és megbeszélésre került sor, melyek témája az energiahatékonyság volt. A tapasztalatcserében megtörtént az együttműködési kapcsolatok kidolgozása, az energiahatékonyság terén, a Szatmár Megyei Közösségi Fejlesztési Társulás és a meglátogatott intézmények között. Az első lépés a kapcsolatok kiépítése  a projektben részt vevő partnerek -a Szatmár Megyei Közösségi Fejlesztési Társulás és International Development Norway Research-között, akik a   közeljövőben finanszírozásra benyújtanak egy új energiahatékonysági projektet.

  Megemlítendő, hogy a pályázat 3200 euró értékű anyagi támogatásban részesül az Izland, Lichtenstein és Norvégia által létrehozott SEE Alap és Norvég Alap 2009-2014 finanszírozási ciklus révén a Kétoldali Kapcsolatok Alap – RO01 program – Technikai segítség keretén belül. A Társulás partnere ebben a projektben a norvégiai Trondheim városában lévő International Development Norway Research non-profit kutatási központ,  amely kiterjedt tapasztalattal rendelkezik a kutatás és technológia transzfer területén olyan ágazatokban, mint a hulladékgazdálkodás, az energiahatékonyság, a légszennyezés, a fejlesztés.

Megjegyzés:

  A Norvég Alap és a SEE Alap révén Izland, Lichtenstein és Norvégia hozzájárul a gazdasági és szociális egyenlőtlenségek csökkentéséhez és Európa más államaival való kétoldalú kapcsolatok megerősítéséhez. Norvégia együttműködik az Európai Unióval az Európai Gazdasági Térség (SEE) egyezménye által.

  A 2009-2014-es periódusra a SEE Alap és Norvég Alap  hozzájárulása 1,79 milliárd euró. Az alaphoz civil szervezetek, gazdasági és kutatói intézetek, valamint a közszektor és a magánszféra az Európai Unió 12 új tagországából, illetve Görögországból, Portugáliából és Spanyolországból is hozzájárultak. Igen széles az együttműködő felek száma Norvégiában. A kétoldalú kapcsolathoz kötött akciókat 2016-ig kell gyakorlatba ültetni.

 Az elsődlegesen támogatott területek a környezetvédelem és az éghajlatváltozás, a kutatás és az ösztöndíjak, a civil társadalom, az egészségügy és a gyermekek, a nemek közötti esélyegyenlőség és a kulturális örökség.

1 2 3 4