Pages Menu
Categories Menu

Integrált szolgáltatások romák számára Szatmár megyében az EGT és Norvég Grants által finanszírozott projekten keresztül 

Proiect realizat cu suportul financiar al Agenţiei Naţionale pentru Romi-Guvernul României

 

 

A Szatmár Megyei Közösségi Fejlesztési Társulás igazgatótanácsa ülésezett, hogy előkészítse a „Szatmár megyei romák társadalmi befogadása és felhatalmazása” című projekthez kapcsolódó finanszírozási szerződés aláírásához szükséges dokumentációt. A projektet a „Helyi fejlesztés, a szegénység csökkentése és a romák befogadásának elősegítése” program a 2014-2021-es EGT és Norvég Alap  „Roma integráció és szerepvállalás növelése” című pályázati felhívásán keresztül választották ki. A finanszírozási szerződést hamarosan aláírják.

A projektben résztvevő partnerek: Tásnád városa, a Szatmár Megyei Közösségi Fejlesztési Társulás és a Szatmárnémeti Vöröskereszt. A projekt a következő Szatmár megyei településeken valósul meg: Tásnád város (Cservégi negyedi és Tasnádszarvad), Erdőd, Érdendréd község (Iriny), Pusztadaróc község (Atya), Lázári község (Kispeleske), Szatmárpálfalva község (Hirip), Kökényesd község (Csedreg), Tasnádszántó, Szokond község (Felsőboldád), Túrterebes. A megbeszélésen a projektben érintett települések polgármesterei is részt vettek az együttműködési megállapodások aláírása és a projekt tevékenységeinek megvitatása céljából.

A projekten belül 1300 veszélyeztetett családból származó személy (ebből legalább 1250 roma) részesül integrált szolgáltatásokban: kiegészítő és adaptált oktatás-, foglalkoztatási , valamint egészségügyi szolgáltatások (beleértve a közösségi fürdőkbe való beruházást 10 projekthelyszínén). A projekt célja továbbá tíz Szatmár megyei, többnemzetiségű közösség helyi kapacitásának növelése a romák problémáinak kezelésében, azáltal, hogy egészségügyi közvetítőket és roma etnikumú közösségsegítőket képeznek ki a roma közösségekkel való együttműködésre. A projekt összköltségvetése hozzávetőlegesen 4 400 000 lej, a finanszírozást teljes egészében az EGT és a Norvég Alap forrásaiból biztosítják.