19.750 FACSEMETÉT ÜLTETTEK MEZŐTEREMEN AZ „ERDŐTELEPÍTÉSSEL A JÖVŐÉRT! ” PROJEKTBEN!

A Szatmár Megyei Közösségi Fejlesztési Társulás a Mezőteremi Polgármesteri Hivatalal együttműködve 2023. április 4-én kedden szervezte meg az 3,95 hektáros terméketlen terület akáccal történő újraerdősítését. Több mint 200 önkéntes (a Mezőteremi Polgármesteri Hivatalal alkalmazottai, szociális munkások, diákok) vett részt az akcióban, melynek keretében 19.750 akác facsemetét ültettek el.

Az akció az ” Erdőtelepítéssel a jövőért!” projekt része, a Szatmár Megyei Közösségi Fejlesztési Társulás által megvalósítva, és a Pădurea de Mâine (Holnap Erdei) Alapítvány finanszírozza a Holnap Erdei Közösségek Programban. A  projekt főcélja a Szatmár megyei erdei közösségek fejlesztése, többek között a felelős erdőgazdálkodás előmozdítása és a természet iránti tisztelet fokozása kiegészítéseként a fiatalok nevelésével az erdők fontosságárol a tisztább jövőjért. Az erdősítendő területek Szatmárpálfalva község (5 ha) és Mezőterem község (3,95 ha) tulajdona. A projekt összértéke 534 561 lej, amelyből 306 768,50 lej a Pădurea de Mâine Alapítvány támogatása.

A Pădurea de MâineAlapítvány az erdő szerepét a klímaváltozás elleni küzdelemben erdőtelepítési és újraerdősítési projektekkel, oktatással és tudatosítással, közösségfejlesztéssel vagy a fenntartható erdőgazdálkodás területén az innováció támogatásával segíti. A Holnap Erdei Alapítvány 2019-ben jött létre a 2017-ben elindított, azonos nevű erdőfelújítási program hatókörének bővítésére, valamint új programok kiterjesztésére a felelős erdőgazdálkodás, közösségfejlesztő projektek és oktatás irányába.

Az Alapítvány eddig tíz megyében több mint egymillió facsemetét ültetett el a regenerációs nehézségekkel küzdő területeken. A Comunitățile Padurii de Maine vissza nem térítendő támogatások többéves programja az erdei közösségek fenntartható fejlődését támogatja, és a 2022-2031 közötti időszakban valósul meg, a rendelkezésre álló pénzügyi források keretein belül. Több: www.padureademaine.ro.