Pages Menu
Categories Menu

A.D.I. Județul Satu Mare a semnat contractul pentru proiectul „Partnership for an enlightened future” 

eaagrants

Proiect sprijinit printr-un grant al statelor Islanda, Liechtenstein şi Norvegia

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Județul Satu Mare, în calitate de aplicant, a semnat cu Ministerul Fondurilor Europene contractul de finanțare pentru proiectul „Partnership for an enlightened future”. Proiectul beneficiază de un sprijin financiar în valoare de 56.036,46 RON din partea statelor Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE şi Norvegiene 2009-2014 prin Fondul pentru Relații Bilaterale-Programul RO01-Asistență tehnică și Fondul Bilateral la Nivel Național-Măsura II: Mediu.

Partenerul Asociației în cadrul acestui proiect este International Development Norway Research, organizație de cercetare non-profit localizată în Trondheim-Norvegia. Proiectul „Partnership for an enlightened future” își propune să continue cooperarea în domeniul elaborării strategiilor privind eficiența energetică a regiunilor/orașelor și să contribuie la transferul de cunoștințe și bune practici între parteneri în domeniul iluminatului public. Menționăm faptul că partenerii implicați în proiect au mai implementat cu succes în luna aprilie a acestui an proiectul „Building partnership for a green future!”, finanțat din același fond și care a avut drept scop principal dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre România și Norvegia și explorarea posibilităților pentru dezvoltarea cooperării în domeniul elaborării strategiilor privind eficiența energetică a orașelor/regiunilor.

Principalele trei activități ale proiectului sunt:

a) un curs de formare în domeniul iluminatului public pentru toți membrii Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Județul Satu Mare, care va avea loc în Satu Mare în luna septembrie;

b) o vizită de studiu în Norvegia pentru reprezentanții Asociației care va avea loc în luna octombrie; și

c) elaborarea unui ghid de bune practici privind strategiile de eficiență energetică și iluminatul public.

Proiectul va fi implementat în perioada 05.07.2016-15.12.2016. International Development Norway Research, partenerul din cadrul proiectului, este o organizație activă în domeniul cercetării și transferului tehnologic în sectoare precum managementul deșeurilor, eficiență energetică, poluarea aerului, dezvoltare. Organizația parteneră dispune de o vastă experiență în implementarea proiectelor (aproximativ 25 de proiecte implementate în ultimii 6 ani), având la momentul actual proiecte în implementare în Serbia, Polonia, România, Cuba.

Notă:

Prin Granturile SEE şi Granturile Norvegiene, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia contribuie la reducerea disparităţilor economice şi sociale şi la consolidarea relaţiilor bilaterale cu statele beneficiare din Europa. Cele trei state cooperează îndeaproape cu UE prin Acordul privind Spaţiul Economic European (SEE).

Pentru perioada 2009-2014, Granturile SEE şi Granturile Norvegiene au o valoare de 1,79 miliarde Euro. Granturile sunt disponibile pentru ONG-uri, instituţii economice şi de cercetare, şi sectorului public şi privat din cele 12 state noi membre ale UE, Grecia, Portugalia şi Spania. Există o largă cooperare cu entităţile norvegiene iar activităţile pot fi implementate până în 2016.

Principalele domenii sprijinite sunt protecţia mediului şi schimbările climatice, cercetare şi burse, societate civilă, sănătate şi copii, egalitate de gen şi moştenire culturală.