Depopularea zonelor rurale este una dintre cele mai universale provocări în macroregiunea Dunării. Pentru a răspunde acestei provocări, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Județul Satu Mare s-a alăturat consorțiului care a dezvoltat proiectul RurALL, proiect care abordează problematica depopulării rurale prin exploatarea potențialului clădirilor vechi și aplicarea principiilor Noului Bauhaus European.
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Județul Satu Mare anunță publicul interesat cu privire la începerea activității de cartografiere a clădirilor deteriorate din Comuna Hodod, acțiune organizată în cadrul proiectului RurALL finanţat prin Programul Interreg Regiunea Dunării.
Scopul principal al cartografierii este de a identifica locuințele deteriorate, de a identifica ponderea acestor clădiri într-o anumită zonă și de le a determina noi posibile funcțiuni, contribuind astfel la reducerea depopulării și a consecințelor acesteia. Zona țintă definită pentru activitatea de cartografiere este localitatea Hodod, Județul Satu Mare.
Rezultatele cartografierii vor fi utilizate pentru selectarea a 23 de clădiri pentru care vor fi elaborate idei de bază și proiecte/proiecte detaliate și analiza comparativă a acestora.
În cadrul proiectului RurALL, următoarele clădiri sunt considerate a fi deteriorate:
▪ Clădiri cu potențial, goale sau ocupate, sau structuri care au nevoie de conținut/funcții/programe noi, indiferent de starea lor tehnică actuală;
▪ Clădiri care au nevoie doar de mici retușuri (renovare cosmetică);
▪ Clădiri care au nevoie doar de funcții noi;
▪ Clădiri care necesită o renovare completă;
▪ Clădiri care nu mai pot fi reparate deloc și care trebuie demolate;
▪ Clădiri care sunt nelocuite;
▪ Clădiri care sunt locuite, dar este foarte probabil să devină nelocuite în curând (de exemplu, rezidenți în vârstă, vânzare intenționată, modificări ale reglementărilor privind amenajarea teritoriului etc.).
În vederea realizării activității de cartografiere a clădirilor deteriorate, vor fi utilizate următoarele metode de colectare a datelor:
▪ Colectarea datelor din baze de date (Sistemul de Informații Geografice -GIS);
▪ Colectarea datelor existente care sunt disponibile în baza de date a autorităților locale/regionale, registrul clădirilor considerate monumente culturale, registrul bunurilor publice;
▪ Muncă de teren, inclusiv discuții cu proprietarii de locuințe din zona vizată.
Termenul limită pentru finalizarea activității de cartografiere este 31 decembrie 2024.