A román-magyar határ menti kultúrális örökség és turizmus sikeres projekteinek bemutatása az EPICAH- Effectiveness of Policy Instruments for Cross – Border Advancement in Heritage projekt keretében a portugáliai Brágában szervezett Európai határmenti turisztikai Fórumon

EPICAH_EU_FLAG

Az Eixo Atlántico do Noroeste Peninsular-  a projekt vezető  partnere szervezésében  2019.május 29-31 között került megrendezésre a portugáliai Brágában a Határmenti turisztikai vásár keretében az EPICAH Effectiveness of Policy Instruments for Cross – Border Advancement in Heritage projekt Europai Határmenti turisztikai Fóruma. A fórum bemutatta az Ibériai határokon átnyúló idegenforgalom értékelési dokumentumát és stratégiai tervét, a sikeres spanyol és portugál határ menti térséggel kapcsolatos projekteket, a határokon átnyúló idegenforgalomra vonatkozó közös európai politika szükségességét alátámasztó dokumentumot. a kulturális, természeti és idegenforgalmi határokon átnyúló örökség megközelítése az európai határokon átnyúló együttműködési programok szempontjából, illetve a sikeres projektek a turizmus és a határokon átnyúló kulturális örökség területén a projektpartnerek területéröl.

A találkozón  részt vettek a következő résztvevő projektpartnerek: Eixo Atlántico do Noroeste Peninsular a portugáliai Bragaból, az Asociación Ibérica de Municipios Ribereños del Duero Spanyolországból, a magyarországi Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft., Regional Development Fund / Region of Western Macedonia a görögországi Kozaniból, Peipsi Koostöö Keskus az észtországi Tartuból,  Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje, o. p. s. a csehországi Pilzenből, a Szatmár Megyei Közösségi Fejlesztési Társulás. A Szatmár Megyei Közösségi Fejlesztési Társulás képviseletében Dancu Paul-a projekt helyi koordinátor-előadója-, bemutatta Szatmár, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bihar és Hajdú-Bihar megyék turizmusa és határokon átnyúló kulturális öröksége terén azonosított sikeres projekteket, amelyeket a Magyarország – Románia CBC 2007–2013 , illetve Magyarország–Szlovákia-Románia-Ukrajna ENPI 2007–2013 programok keretében megvalósultak meg és feltöltésre kerültek az Interreg Europe program tanulási platformjára.

A fórumon részt vettek a spanyol-portugál határvidék helyi, regionális és nemzeti döntéshozói, a rendezvényről beszámoltak a portugál regionális és központi médiában.

braga3 braga2 braga1