Sub conducerea Institutului de Cercetare pentru Strategii Naționale – și cu participarea în calitate de parteneri a Consiliului Județean Szabolcs-Szatmár-Bereg, a Asociației Europene de Cooperare Teritorială Tisza, a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Județul Satu Mare și a Asociației Autorităților Locale de Frontieră din Transcarpatia – la 1 ianuarie 2025 a fost lansat proiectul european denumit Planning4U, desfășurat sub motto-ul PARTENERIAT FĂRĂ FRONTIERE.
Această inițiativă se axează pe analiza impactului socio-economic al războiului ruso-ucrainean asupra regiunii, pe consecințele reformei administrative din Ucraina, pe stabilirea direcțiilor de dezvoltare a regiunii de frontieră și pe stimularea cooperării transfrontaliere. Proiectul este cofinanțat prin Programul Interreg VI-A NEXT Ungaria–Slovacia–România–Ucraina 2021-2027, contribuția totală a Uniunii Europene fiind de 600.327,63 EUR, iar implementarea va fi finalizată până la 31 decembrie 2026.
Proiectul Planning4U vizează regiunea de frontieră dintre Ungaria, România și Ucraina, cu un accent deosebit pe microregiunile din Transcarpatia. Ca urmare a războiului, rolul Transcarpatiei în cadrul Ucrainei a devenit mult mai important, deoarece – fiind cea mai vestică regiune a țării – a devenit și cea mai sigură. În ultimii trei ani, Transcarpatia a trecut prin transformări socio-economice semnificative: a fost caracterizată de un puternic proces migraționist, mai multe companii ucrainene și-au mutat sediile și activitățile de producție aici, ceea ce a determinat o creștere economică – contrar tendințelor naționale. Astfel, regiunea a devenit poarta de vest a Ucrainei, nu doar din punct de vedere geografic, ci și economic.
În același timp, zonele de frontieră incluse în proiect sunt situate la periferia celor trei țări implicate, având condiții de mediu și sociale foarte asemănătoare, ceea ce le accentuează interdependența.
Reforma administrativă recentă din Ucraina impune autorităților locale nou-înființate să elaboreze planuri de dezvoltare în conformitate cu documentele strategice naționale și regionale. Totuși, în multe cazuri, autoritățile nu dispun de cunoștințele, expertiza și resursele necesare. În plus, din cauza războiului, Transcarpatia și regiunile învecinate din UE se confruntă cu noi provocări și oportunități. Astfel, devine necesară actualizarea planurilor de dezvoltare pentru perioada 2021-2027, precum și evaluarea situației socio-economice a regiunii HU-RO-UA și a cooperărilor transfrontaliere.
Obiectivul general al proiectului este elaborarea planurilor de dezvoltare transfrontaliere și a studiilor de impact pentru zona de frontieră Ungaria-România-Ucraina, ca răspuns la lipsa capacităților instituționale, la reforma administrativă din Ucraina și la provocările generate de pandemia COVID-19 și de război. Rețeaua de parteneriate și acțiunile comune vor contribui la întărirea cooperării dintre regiuni, la transferul de cunoștințe și la eliminarea obstacolelor juridice și a altor dificultăți.
În cadrul proiectului, în Transcarpatia și județul Satu Mare vor fi realizate planuri de dezvoltare și evaluări ale impactului transfrontalier, alături de cursuri de formare în domeniul dezvoltării teritoriale, managementului de proiect și scrierii de proiecte. Aceste activități vor sprijini consolidarea relațiilor instituționale și de afaceri transfrontaliere și vor facilita pregătirea Ucrainei pentru aderarea la Uniunea Europeană. Persoanele care vor participa la formare vor fi capabile să elaboreze și să implementeze planuri de dezvoltare, contribuind astfel la dezvoltarea durabilă a regiunii.
Ca rezultat al proiectului, vor fi elaborate 14 planuri de dezvoltare pentru microregiunile din Transcarpatia, oferind autorităților locale baza necesară pentru întocmirea documentelor strategice prevăzute de legislație. De asemenea, în județul Satu Mare vor fi elaborate planuri de dezvoltare pentru 3 localități situate la granița cu Ungaria. Sinteza acestor documente va sprijini viitoarele activități comune de planificare în regiunea de program și, în general, în Uniunea Europeană.
Potrivit Szász Jenő, președintele Institutului de Cercetare pentru Strategii Naționale, nevoia de elaborare a unor planuri de dezvoltare a fost exprimată în mod constant de partenerii din Transcarpatia, în special de Consiliul Raional Beregovo și de Asociația Autorităților Locale de Frontieră din Transcarpatia. După izbucnirea războiului, această necesitate a devenit și mai evidentă. „Aceste solicitări au fost confirmate ulterior și în cadrul discuțiilor cu conducerea regională din Ujgorod. Având în vedere că analiza noii situații socio-economice din Transcarpatia și elaborarea unei strategii de dezvoltare bazate pe aceasta sunt în deplină concordanță cu misiunea Institutului nostru, am decis să ne asumăm această provocare. Am găsit și parteneri pentru această activitate, cărora le mulțumesc pentru colaborare, precum și Secretariatului Comun al Programului pentru sprijinul oferit”, a adăugat președintele NSKI.
Acest comunicat de presă a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Institutul de Cercetare pentru Strategii Naționale își asumă întreaga responsabilitate pentru conținutul acestuia, care nu reflectă neapărat poziția oficială a Uniunii Europene.