În perioada 11–12 martie 2025, orașul Alcoi din Spania a găzduit întâlnirea rețelei GenProcure, un eveniment transnațional dedicat consolidării achizițiilor publice sensibile la dimensiunea de gen. Reprezentanți ai orașelor partenere, experți și autorități locale s-au reunit pentru a explora împreună modalități concrete de integrare a egalității de gen în procesul de achiziții publice. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Județul Satu Mare a fost reprezentată de Dna. Mihaela Bura – Director achiziții publice în cadrul Consiliului Județean Satu Mare, Dna. Laszlo Silvia – inspector de specialitate la Muzeul Județean Satu Mare și Dna. Nicoleta Lașan – director executiv al Asociației și coordonator local al proiectului.
Întâlnirea a debutat cu un tur ghidat prin oraș, urmat de lucrările întâlnirii la Parcul Tecnològic Urbà de Rodes. Prima zi a inclusd dezbateri și prezentări pe tema bugetării sensibile la gen, dezvoltarea unui catalog de recomandări și bune practici privind includerea clauzelor de gen în achizițiile publice, prezentarea bunelor practice ale orașului Alcoi în achizițiile publice sensibile la gen.
A doua zi a întâlnirii s-a concentrat pe aprofundarea aspectelor de gen care pot fi integrate în toate etapele procesului de achiziții publice. După prânz, orașele Satu Mare, Famalicão și Zagreb au susținut intervenții în cadrul unei sesiuni de tip World Café, în care și-au prezentat rezultatele activităților implementate ca parte a proiectului în propriile administrații. Discuțiile au continuat în cadrul unei sesiuni dedicate Planurilor de Acțiune Integrate și cu reuniunea echipei de management a proiectului.
Evenimentul de la Alcoi a marcat un nou pas în direcția consolidării unei rețele europene angajate în promovarea egalității de gen prin politici publice și achiziții inteligente. Atmosfera de colaborare și schimbul de experiențe au demonstrat încă o dată că transformările reale încep prin dialog și învățare reciprocă.
Obiectivul principal al proiectului GenProcure este de a explora modalitățile prin care achizițiile publice pot să contribuie la reducerea inegalităților de gen. Proiectul are o durată de implementare de 30 de luni și se va finaliza prin elaborarea unui Plan Local de Acțiune în domeniul achizițiilor publice. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Județul Satu Mare este unul dintre cei 9 parteneri ai proiectului, alături de următoarele autorități publice: Vila Nova de Famalicao – Portugalia având calitatea de partener lider cu rol de coordonare, Zagreb – Croația, Koszalin – Polonia, Messina – Italia, Ibrány – Ungaria, Alcoy – Spania, Umea – Suedia, Departamentul pentru Dezvoltare și Proiecte Internaționale al Cantonului Zenica-Doboj – Bosnia și Herțegovina. Proiectul este finanțat prin Programul URBACT IV și are o valoare totală de 847.160 Euro din care 599.611,75 Euro reprezintă finanțare a Uniunii Europene.